Volontiranje

”Koliko je neki čovjek vrijedan za svoju zajednicu ovisi ponajprije o tome koliko su njegovi osjećaji, misli i djela usmjereni na unapređivanje života drugih ljudi”… ALBERT EINSTEIN

Centar Izvor Selce u radu s korisnicima već godinama prepoznaje važnost volonterskog rada koji obogaćuje sadržaj i kvalitetu naših aktivnosti i usluga. Volonteri svojom aktivnošću, svojim znanjima i motiviranjem dodatno obogaćuju slobodno vrijeme i pomažu djeci u obrazovnom radu.

Prema Zakonu o volonterstvu[1] volontiranjem se smatra ”dobrovoljno ulaganje osobnog vremena, truda, znanja i vještina kojima se obavljaju usluge ili aktivnosti za dobrobit druge osobe ili za zajedničku dobrobit,…, bez postojanja uvjeta isplate novčane nagrade ili potraživanja druge imovinske koristi za obavljeno volontiranje”. Prednosti volontiranja značajne su kako za volontere tako i za ustanove u kojima obavljaju svoj volonterski rad. Volonteri pomaganjem drugima dobivaju osjećaj zadovoljstva, poboljšavaju svoje mentalno i psihičko zdravlje te dobivaju osjećaj smisla. Volontiranjem sklapaju nova poznanstva, uče nešto novo, zabavljaju se i otvaraju puteve za buduća nova zaposlenja.

Uključivanje volontera u rad Centra Izvor započelo je još 2009. godine, a neformalan angažman čak i ranije. Volonteri u Centru Izvor dosad su bili uključeni u različite aktivnosti poput pomoći u učenju, vođenju kreativnih, glazbenih, plesnih radionica, treniranju različitih sportova, organiziranju radnih akcija s ciljem uljepšavanja prostora za rad, provedbi edukativnih radionica i radionica razvijanja socijalnih vještina i mnogih drugih…

Na ovaj način stvara se snažan osjećaj povezanosti sa zajednicom; sklapanjem čvrstih i neraskidivih veza volontera sa djecom i djelatnicima kojoj pomažu te one nadilaze bilo kakve etničke, klasne i geografske linije koje inače dijele zajednicu. U tom procesu, volonteri postaju više uključeni i senzibilizirani za korisnike kojima pomažu te demistificiraju neke predrasude s kojima možda prvotno dođu te uvide kako su one zapravo potpuno neutemeljene. Možda uvide kako su njihovi susjedi zbilja drage osobe te razviju bolji osjećaj povjerenja i brige za sugrađane kroz organiziranje različitih akcija i rješavanja konkretnih problema u zajednici.

[1] Zakon o volonterstvu (NN 58/07, 22/13)